Johanna
Yoga World
återhämtningEgenföretagareEntreprenörskap

Använd inte din drömmar som en ursäkt att jobba ihjäl dig.

“Det måste vara fantastiskt att få jobba med det man älskar och brinner för. Då kan man jobba lite extra eller hur”. Ja, det är en ynnest att få jobba med det man älskar. Ja, det krävs otroligt mycket jobb att bygga upp och förvalta sin dröm. Ja, det kan se glassigt ut utifrån. Ja, det är blod, svett och tårar. Ja, det är värt det. Men – inte till vilket pris som helst. Det kanske går att följa och förverkliga drömmar på olika sätt?

Att följa sina drömmar tycker jag att alla ska göra. Utan tvekan. De som följer drömmar utför ofta stordåd. Men jag tycker man ska ta huvudet med sig lika mycket som sitt hjärta och sin magkänsla. Om du startar ett företag var beredd på att allt kostar ungefär dubbelt så mycket som du tror, tar dubbelt så lång tid som du räknat med och kräver otroligt mycket engagemang. Engagemanget brukar inte var det som faller. Snarare tvärt om. Vilken riktning vill du ta? Lär dig också mycket på vägen!

Bara för att man kan betyder inte att man behöver göra allt. Jag tror att antingen får man välja ett förhållningssätt där man skiljer på arbete och ledigt eller ser sitt arbete som en livsstil som genomsyrar allt man gör. Jag tror också att det finns möjligheter och “risker” med båda. Att jobba hela tiden är inte hälsosamt för någon. Vad är jobb och vad är ledigt? Hur mycket ledigt behövs? Olika såklart för olika människor. Behöver man se sitt jobb som ett jobb?

När allt är fantastiskt kul är det lätt att jobba ihjäl sig utan att man vet om det. Beroende på vilket förhållningssätt man har och med största sannolikhet också vilken erfarenhet och rutin man har. Det är nog en ständigt pågående process. Men snälla, låt inte andra eller du själv intala dig att du kan jobba mer för att du jobbar med dina drömmar. Förvalta dem väl och hedra dina drömmar. Hårt arbete behövs, disciplin och kanske vissa uppoffringar. Men hjärnan och kroppen behöver vila. Mycket av min kreativitet föds i vila.

Jag har inget svar på denna stora och breda synpunkt. Klurar på den själv näst intill varje dag. Tar tacksamt emot fler perspektiv och tankegångar. Hur resonerar ni?

4 kommentarer

  1. Delar också liknande tankar. Vad är jobb – livet eller en del av livet och hur stor del isåfall? Ena dagen är det skönt att mitt nuvarande jobb endast är ett jobb, det vill säga när jag går hem är arbetet över för dagen. Men typ 90 procent av tiden önskar jag att arbetet betydde mer, något som speglar vem jag är och vad jag står för. Tror att man bara får försöka att acceptera det för vad det är. Hörde senast idag att små mål är bättre än ett stort. Alltså reflektera över var du väljer att lägga din energi och varför – och utefter det följa den riktning som tilltalar mest. Just nu försöker jag acceptera att mitt jobb ger andra fördelar som tydlighet i jobb kontra ledighet. Dock – är jag sann mot mig själv? Det är nog den viktigaste frågan. För vem gör jag det och varför? Allting går att förändra. Det litar jag på och att det främst handlar om hur jag väljer att se på det. 🙂

    1. Ja, håller med. Och det som är nu kommer heller inte vara för evigt. Vem vet vad som kommer? Eller vad som ändras. Tror som du att det handlar om hur man ser på det och förhåller sig till det. Finns det positivt delar så är det säkert rätt just nu. När de negativa delarna tar överhanden så är man kanske inte sann mot sig själv längre och då kommer det visa sig. Men såklart är det klurigt och det finns så många olika sätt att se på det, vi alla är ju olika. Tack för värdefull input!

  2. Tänker också på detta nästan dagligen. Jag jobbar mycket och gärna, så länge det är med ”rätt” saker. Jag har energi som räcker länge men när jag tappar gnistan tappar jag också all energi. Oftast kommer tröttheten och då märker jag att gnistan inte riktigt finns där. Det är alltså den där gnistan som är det viktigaste, för mig. Sen påverkar såklart massor av andra saker också. ?

    1. Ja, den är det ju det där att hålla gnistan levande i det långa loppet. Hur vet man att den håller rätt balans liksom? Även det som driver oss framåt gör oss ju trötta. Lärdom hela livet 🙂

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.