Johanna
Yoga World
återhämtningMental styrkaVardagstankar

Hur tar man hand om sig själv hela tiden – inte bara när man “unnar” sig?

Att gå på spa, resa bort, köpa en dyr choklad, köpa ett klädesplagg… Det finns så många olika sätt som vi unnar oss. Och det ska man. Inget som ska plockas bort. Det förtjänar bara lite eftertanke. Unnar du dig för att “belöna” dig eller för att döva en känsla av att du är trött och sliten. Jag unnar mig ofta, det är inget konstigt med det. Ibland gör jag det för att jag flyr från verkligheten och försöker döva sanningen av ett beteende som inte är särskilt bra och ibland gör jag det för att fira att något jag jobbat hårt för bär frukt.

Men det här med att unna sig är inte att ta hand om sig. Eller jo, men inte enbart. Det man gör hela tiden i sin vardag, det är att ta hand om sig. Oftast kräver det väldigt mycket planering och disciplin. I Sverige har vi aldrig varit mer fokuserade på hälsa, ändå är det fler än någonsin som mår dåligt. Hur går den ekvationen ihop? Mycket yta och rädsla för eftertanke? Jag vet inte men att man är rädd att gå under ytan är ingen nyhet eller något konstigt. Det fina är att man ser klart från ytan ner till botten när man är klar. Ungefär som att du får bättre kondition om du tränar kondition. Det kommer inte av att du bara tar på dig träningskläderna.

Missförstå mig rätt. Jag unnar mig bad, behandlingar, en fin bok, tid i skogen, vid havet, utflykter, gott kaffe. Men det som gör skillnaden för hur jag tar hand om mig är rutiner av sömn, bra mat, tydlighet i hur mycket tid och energi vissa delar av mitt arbete får ta, hur många timmar jag jobbar, att jag sköter min träning och inte skiter i det. Att jag reflekterar, skriver ner mina ord som ständigt virvlar runt i huvudet, möter meditationen, reflekterar över mina reaktioner och beteende.

De sistnämnda kommer inte av att jag köper en fin tröja eller ett gott kaffe. Däremot kan det bli grädden på moset eller det som kompletterar det lite hårdare jobbet. Att göra jobbet att ta hand om sig – ur min synpunkt – avslöjar de goda sidorna och de mindre goda sidorna. Och det är kanske det enda sättet att veta vad du ska ta hand om överhuvudtaget.

1 kommentar

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.