Johanna
Yoga World
återhämtningInspirationVardagstankar

Tjusningen med att vara nybörjare – det bästa!

2018 började jag med att vara nybörjare. Nybörjare i längdskidspåret. Många tycker det är lite jobbigt att vara nybörjare. Jag tycker det är så himla skönt. Det förväntas ingenting av mig. Och när man lär sig mer och mer så går utvecklingen snabbt. Just när det gäller att röra kroppen kanske jag tycker det är skönt att “få” göra något annat än vad jag brukar. Jag arbetar med kroppen på olika sätt varje dag. När det är något jag gör ofta så känns det ibland som att det förväntas att jag ska vara “duktig”. Kan vara en egen upplevd känsla. Eller inte…. Jag tror inte man kan vara duktig på yoga. Förväntningar på sig själv och förväntningar man tror att andra har kanske är den största rädslan inför att vara nybörjare?

Jag har faktiskt åkt tjejvasan för 7 år sedan. Då började jag med stapplande steg i eljusspåret på juldagen. Det var 2009. Slingan är 2,5 km och jag trodde aldrig jag skulle ta mig runt. Hur skulle jag ta mig runt 3 mil på de där skidorna två månader senare? Turen var med mig det året och vintern kom även till södra Sverige. Många turer blev det i skogen och de där tre milen blev faktiskt ganska roliga till slut. Efter det har jag stått på längdskidor en gång. Säger kanske en del om hur biten jag blev.

Jag anser mig vara nybörjare trots de där milen, jag vet knappt hur kardborren på stavens handtag kramar om handen och vet inte längre vilken växel som är vilken som när den ska användas. Men hör och häpna, jag behövde inte det heller. Det räckte att jag fick komma ut stapplandes i spåret och vara i naturen. Vilken teknik som används eller hur fort det går spelar ingen roll. Det är inte meningen att jag ska kunna. Precis som det inte är meningen att man ska kunna slå knut på sig när man går på sin första yogaklass. Jag kommer nog aldrig kunna slå knut på mig. Jag har inget behov av det heller.

Tjusningen med att vara nybörjare är att det är ganska spänt, krångligt och jobbigt först men sedan när den där korken släpper från flaskhalsen så går det fort. Bubblande och sprudlande. Som en befrielse som tar en framåt. Ibland snubblar man. Då reser man på sig igen. Svårare än så är det inte. Nya ögon får nya perspektiv, insikter och erfarenheter. Tjusningen med att vara nybörjare är att man blir lite mer ödmjuk och det bästa av allt – utveckling på så många plan. Det kan nog bli fler nybörjar-utmaningar under året.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.