Johanna
Yoga World
Vardagstankar

Varför säger vi att man ska våga visa sig svag?

Att våga visa sig svag. Jag läser det ofta. Jag hör det ofta. Jag säger det ofta. Att man ska våga visa sig svag. Det beror på vilket sammanhang man befinner sig i. Det kan också vara tvärtom. Vi definierar och bekräftar känslor som svaga fast de egentligen är starka. Det starkaste man kan uttrycka. Sårbarhet. Att vara trött. Att inte hantera allt. Att vara lågmäld. Att vara uppgiven. Att vara sårad. Att vara ledsen. Att vara matt. Att vara mänsklig. Men också att få vara glad. Att få vara lycklig. Att få vara nöjd. Att få vara tacksam. Det ligger något väldigt vackert i dem alla.

I all välmening uttrycker vi att det är viktigt att våga visa sig svag. Jag tycker verkligen att det är det. Men jag ska inte definiera det som svagt. Jag ska nog heller inte definiera det som starkt. Jag ska nog bara definiera det för vad det är. Känslor. Känslor och tillstånd av olika slag som är lika tillåtna. Eller är de det? I grund och botten är känslor allmänt tillåtna men går du till kompisgänget, arbetslivet eller kanske något annat sammanhang så är de inte alltid det längre. Då kan de vara obekväma. Göra någon annan obekväm.

Kanske är det resultatet av att vi inte uttrycker dem själva och heller inte låter andra uttrycka dem för vad de är. Det är då det blir obekvämt? Hör de inte ihop med den förväntade rollen, eller uppgiften kan fasaden falla om vi inte håller ihop. Svårt. Alla känslor kanske inte kan, vill eller bör visas i alla sammanhang heller? Eller? Jag har inget rätt svar. Såklart är vi alla olika.

Det ligger en utmaning i att fråga hur någon mår eller har det om man inte är beredd på att lyssna på svaret. Om man inte är ärlig i sitt eget svar. Det ligger en utmaning i att vilja att andra uttrycker sina känslor om man inte gör det själv. Eller är medveten om dem. Det ligger också en utmaning i att möta det mer sårbara likväl det faktum att någon annan kan vara på en bättre plats än en själv just för tillfället och glädjas med det. Mänsklighetens utmaningar.

Kanske känner du igen dig. Kanske inte. Det jag skriver utgår från hur mina tankar, resonemang och bild av verkligheten. Du som läser har ju din. Vad lägger du in i begreppet eller definitionen att ”våga visa sig svag”.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.