Johanna
Yoga World
EgenföretagareOkategoriseradeYogastudio

Det du behöver gilla för att driva en yogastudio.

Många frågar mig hur det är att driva en yogastudio. Det är alldeles fantastiskt och för mig känns det helt rätt och naturligt. Dock, som vilket annat jobb som helst frågar jag mig själv vissa dagar varför jag inte har ett jobb som jag vet att jag får behålla, som ger mig en månadslön jag faktiskt kan leva på och som ger mig fasta arbetstider. Jag älskar det jag gör och just nu kan jag inte ens föreställa mig att göra något annat. Jag är lyckligt lottad och priviligierad att jag har möjligheten att göra det jag gör – och jag har jobbat för det.

Den här följetången utgår ifrån mig personligen och mina erfarenheter. Det betyder också att motgångar, medgångar och allt däremellan hanteras olika från person till person. Så som det är för mig är det inte nödvändigtvis för dig och tvärtom. Har du andra erfarenheter och tankar så dela gärna med dig av dem! Det här första kapitlet är lite längre än kommande men är också basen i det hela.

”Så länge du gör något du brinner för är det väl ok att jobba ganska mycket”? Den dyker upp ofta. Jag svarar oftast ja – och nej. Allt som man brinner för och tycker är kul betyder inte automatiskt att det är bra för en. I för stor dos kan det bli precis tvärtom. Kanske inte för alla för vi är alla olika men för mig är det så. Jag skulle lätt kunna jobba ihjäl mig för att jag tycker det är kul. Därför behöver jag hälsosamma gränser De är inte alltid lätta att sätta och jag vill inte alltid sätta dem men det är en nödvändighet för att fortsätta göra det jag gör.

Förutom kallet att undervisa yoga finns ett par saker till som kan vara bra att fundera över. Som allt annat som är kul finns också sidor som är lite mer utmanande och som kanske faktiskt är de viktigaste att tänka på om man vill driva en egen studio. Du behöver till exempel gilla att….

 • Möta människor på både ett serviceinriktat och personligt sätt.
 • Tycka om att lägga- och uppdatera schema, ha personalkontakt, utforma kontrakt och avtal.
 • Lära dig om lagar, försäkringar, brandskydd, ventilation och fastighetsskötsel.
 • Tycka om att städa, diska, köpa in toapapper, teer och se till att alla förråd alltid är fyllda.
 • Sätta dig in i hur olika boknings- och kassasystem fungerar och välja ett som passar din verksamhet och som inte ruinerar dig på kuppen.
 • Uppdatera information, svara på mail varje dag och vara OK med att du alltid har nya mail som väntar på att bli svarade på. Gärna igår.
 • Tycka om att skapa ditt eget jobb, ta tag i att höra av dig till människor, träffa dem och se om ni passar att arbeta tillsammans och kanske till och med skapa magi tillsammans (det är en av mina favoritsaker).
 • Tycka om att marknadsföra, göra flyers, uppdatera instagram, lägga ut event på facebook osv.
 • Tycka om att ligga ungefär ett halvår till ett år fram i planering. Gärna två.
 • Tycka om att argumentera för din sak och diskutera lösningar och ekonomiska aspekter med en ev hyresvärd.
 • Våga sålla i dina ja och dina nej.

Det är några av mina exempel på vad jag gör när jag inte förbereder klass eller utbildningar, håller klasser eller medverkar på olika event, har personlig yoga, vidareutbildar mig själv, skriver, läser, gör självstudier, praktiserar asanas osv. Tack och lov lever jag och arbetar med en livsfilosofi, det vi kallar yoga, och det är jag väldigt glad för. Det är en ständig bas och trygghet. Meditation och mitt andetag är mina viktigaste delar för att hålla mig vid mina sinnes fulla bruk. Förutom det så är natur och träning mina ankare.

Jag tycker om nästan allt det som jag listat ovan och jag kan som sagt inte ens tänka mig att göra något annat som det ser ut just nu. Det kommer säkerligen att ändra sig. Allt är föränderligt. Jag väljer själv om jag går in i att både leva och att jobba såhär. Att vissa perioder jobba så mycket som jag knappt kan föreställa mig och i andra perioder få ha sååå mycket ledigt. Det jag inte ruckar på är en stunds stillhet varje dag och någon form av rörelse varje dag. Luckorna måste finnas. Annars går jag under. Det har tagit ett tag att fatta det.

Det sista och det viktigaste om man vill driva en egen studio det är att ha tålamod. Våga hålla ut när det verkar som att allt går käpprätt åt skogen. Det är det viktigaste. Är du yogalärare och drömmer om att ha eget – gör det hanterbart för dig. Gör det i den skalan så att du fortfarande tycker att det är givande. Verkar ovanstående punkter skrämmande så kanske det är just att undervisa yoga du ska göra och hyra in dig eller vara anställd någonstans. Att du ska göra det du brinner för i någon form är inte ens att tveka på. Det ska du! Det handlar inte om att vara bra eller sämre, mer eller mindre. Det handlar om att göra det man är ämnad att göra.

Friheten är fantastisk men det kommer också med en stor portion ansvar. Ju längre tiden går desto mer har jag råd att ta lite hjälp. Ingen kan göra allt själv. Framför allt inte när man växer. Och oftast växer verksamheten fortare än inkomsterna. Det är en mycket svår ekvation. Tålamodet kommer väl till pass då. Vissa saker går att ta hjälp med och andra inte. Så är det bara och då gäller det att öva på att tänka smart. Lättare sagt än gjort men erfarenhet kommer med viljan att försöka och att ge sig hän. Framtiden är spännande.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.