Johanna
Yoga World
EgenföretagareYogastudio

Kapitel 3 – Vilken roll spelar du idag?

Foto: Anna Rosén

Är du här som yogalärare? Fd idrottslärare? Studioägare? Entreprenör? Instruktör? Skrivande person? Bloggare? Vän? Perfekt exempel? Ämnet roller kan tillämpas på varenda en av oss. Oavsett om man driver en yogastudio eller inte.

Den här följetången om hur jag upplever att det är att driva studio utgår ifrån mig personligen och mina erfarenheter. Det betyder också att motgångar, medgångar och allt däremellan hanteras olika från person till person. Så som det är för mig är det inte nödvändigtvis för dig och tvärtom. Har du andra erfarenheter och tankar så dela gärna med dig av dem!

Tricket är att inte spela någon av de där rollerna. Det är lättare sagt än gjort. Vips är jag där och försöker behaga de jag har runt omkring mig utefter vad jag tror att de vill ha. En yogi och framför allt en yogalärare ska ju vara ”såhär”, har väl aldrig ont någonstans, mår väl aldrig lite halvtaskigt och är deppig, eller gud förbjude – är väl inte stressad! Och en riktigt duktig yogalärare ska väl ändå dra full klass varje gång – något annat vore ju märkligt. Hon kanske har tappat stinget. Stereotypt jag vet, men det är inte bara en gång jag hört det eller tänkt det.

En studioägare bör alltid vara tacksam att den faktiskt har möjligheten att jobba med drömmen. Det är så många som vill det men så få som har möjlighet till det. Sanningen är att vem som helst har möjligheten, det avgörande är hur man ser på den och möter den. Det är inte mer eller mindre läskigt för någon att släppa taget om kontroll, ekonomisk säkerhet eller ego. Vi är alla lika förvirrade. Det går att applicera på vad och vem som helst.

Rollen som chef fast ändå inte chef är svårast. Jag vet inte hur man är en chef. Jag har inga anställda men jag tillhandahåller uppdrag. Jag gör mitt bästa i att vara människa och att skilja på vad som är nödvändigt för att verksamheten ska gå runt och vad som bara är livet. Jobbar på den hårt och det kommer säkert en stabilare plattform med erfarenhet.

Foto: vegafoto.se

De olika roller jag klär på mig privat är en historia för sig och kanske skulle vi alla må bra av att skala av rollerna ibland. Såklart är roller viktiga i en struktur för att det ska finnas tydlighet och trygghet i det men vi gör alla fel ibland. Vi mår alla kasst ibland. Vi är alla trötta ibland och måste ha tillåtelse att känna. Kanske framför allt tillåtelse från oss själva.

Roller är ofta omedvetna, vi tänker att de är en del av vår personlighet och det är bara ”så vi är”. Det ligger nog något i det och det kanske inte är att förringa att i roller hittar vi plats, utrymme och trygghet. Jag hittar en trygghet i rollen som studioägaren Johanna Alvin. Jag hittar en trygghet i yogaläraren Johanna Alvin. I systern, dottern och flickvännen Johanna Alvin.

Men de är bara roller. De är bara påhittade. Jag behöver inte spela dem. Jag kommer på det då och då vilket gör att jag överlistar dem oftare. Jag är bara förvirrad, osäker, stark, svag, deppig, glad, trög, smart, trött, pigg,pedagogisk, opedagogisk, ljuvlig, förbannat jobbig, lycklig, sorgsen… Som vi alla är? Det är så stort, ack så stort, det här ämnet.Det här är bara första svängen.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.