Johanna
Yoga World
EgenföretagareYoga som livsstilYogastudio

Kapitel 4 – Dags att släppa kontrollbehovet.

De första tre åren som egenföretagare har jag gjort allt själv, nästan i alla fall. Min syster har hjälpt mig med flyers, banners och annan marknadsföring och min mamma hjälpte mig med vissa delar av ekonomin. I övrigt skötte jag all administration själv, svara på mail, städade lokalen, fakturerade, skickade ut info, byggde hemsidan. Listan kan göras lång. Det som är skillnaden nu från då är att jag nu måste släppa kontrollen över allt…

Den här följetången om hur jag upplever att det är att driva studio utgår ifrån mig personligen och mina erfarenheter. Det betyder också att motgångar, medgångar och allt däremellan hanteras olika från person till person. Så som det är för mig är det inte nödvändigtvis för dig och tvärtom. Har du andra erfarenheter och tankar så dela gärna med dig av dem!

I våras kom jag till en punkt då jag fick bestämma mig för att satsa ännu mer eller att stanna. Det var väldigt nära att jag stannade. Tack och lov var det inte det alternativet jag landade i sedan. När man kommer till andra fasen i företaget att man inte kan hantera allt själv längre behöver man hjälp. Dit kom jag. Det är både häftigt och skönt samtidigt som det är oerhört läskigt. Det innebar att jag inte kunde ha koll på allt själv längre. Inte kontrollera varje detalj i varken företaget eller studion. Det är lätt att säga att det är ganska skönt att få avlastning (och det är det ju i det långa loppet) men när det väl blir så är det ganska svårt att lämna över till fullo och inte lägga sig i allt. Även när det finns fullt förtroende så är det ändå något som kliar i mig att inte gå in i allt. Kontrollbehov.

De som finns i min närhet som jag skrivit om tidigare är ovärderliga för mig men i ärlighetens namn är det galet svårt att inte kolla mailen jag nu lämnat över, att inte hela tiden ligga steget före utan låta de andra få ta sin plats och göra det vi kommit överens om. Att den som ska ha sitt ansvar faktiskt får ha det. Studion är ju min bebis. Den är svår att släppa taget om. Jag jobbar på det varje dag och jag säger till mig själv varje dag “gör plats för det du ska göra och låt andra göra det de ska göra, det är då det blir bäst”. Ett steg på den vandringen är att plocka bort studions info-mail från min egen mobil. Lois gör ett fantastiskt jobb där. Tack.

Det spelar ingen roll om det handlar om att släppa in något i sitt företag eller inte. Det handlar om människans behov att att försöka kontrollera och ha koll på allt. Jag är en sådan som tycker om att ha koll på allt. Men jag vet att det mesta bli bäst när man gör det tillsammans. Studion blomstrar när vi gör det tillsammans. Det handlar inte om mig. Det handlar om någon så mycket större än så. Jag upplever ofta att jag säger om många saker att jag lätt skulle klara mig utan vissa saker eller inte behöver göra vissa saker men när det väl kommer till kritan är det inte riktigt lika lätt. Det tror jag många kan känna igen sig i. Annars skulle vi väl inte ha så mycket saker eller göra så mycket saker hela tiden.

Att släppa taget eller släppa kontrollen är så mycket lättare sagt än gjort. I alla fall för mig. Jag är glad och faktiskt stolt för varje dag som går att jag kan känna tacksamhet att inte kontrollera, att tillåta mig få hjälp och att det är så vi lyfter varandra.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.