Johanna
Yoga World
InspirationYoga som livsstil

Vad är yoga egentligen? – tankar efter en helg med Simon Krohn

Helgen som varit spenderade jag på Shala Hala i Boarp, precis utanför Båstad. Laila hade bjudit in Simon Krohn för en djupdykning i filosofi – tack för det!

Simon är med på min och Millas kommande yogalärarutbildning och efter den här helgen är jag så oerhört stolt att ha med honom. Det var jag innan med men nu landar det verkligen i mig vilken grej det är. Han är magi.

Att yogans filosofi har många olika aspekter har aldrig varit en fråga egentligen, snarare är det det enda vi vet. Det finns alltid olika perspektiv, olika uppfattningar, olika tankesnurror att fastna i och många föreställningar om att verkligheten ser ut på ett visst sätt.

Det som är lätt att fasta i, i alla fall för mig är, vad är egentligen yoga. Vem bestämmer vad som är yogiskt? Hur en yogi ska vara och uppföra sig. Tänka och tycka? Icke-dömandet blir lätt dömande och även försök till öppenhet kan misstolkas. Det är klurigt.

Allt är ju yoga. Att leva är att yoga. Det lidande vi alla bär på mer eller mindre, dukha, har med vår relation och förhållningssätt till verkligheten att göra. Lidandet är en del av livet men vi behöver inte alltid lida av det. Beroende på hur vi förhåller oss till oss själva och det runt omkring oss.

Yogan lär oss tekniker att “dra oss tillbaka”, att observera, att meditera, att få en överblick. Så att vi kan se den fulla bilden. Kan se, förhålla oss och agera på eller utifrån det som verkligen är där. Inte bara det som vi tror är där. En del tycker att yoga är flummigt. Jag tänker att dra sig tillbaka för att få perspektiv och överblick för att sedan kunna leva till fullo är så konkret som det kan bli. Att agerandet eller klarheten som kommer som en insikt/resultat inte alltid är enkel, fluffig eller härlig är en helt annat sak. Det står ingenting om härliga, fluffiga hjärtan och kramar i yogatexterna. Med det inte sagt att vi inte behöver det. Hjärtan och kramar alltså. För ju mer vi praktiserar att sålla bort intryck desto mer lever vi, desto mer delar vi och desto mer engagerade blir vi.

Ljuvligt eller hur. Tänk om livet hade varit enkelt. Nyanser berikar. Den enkla vägen är inte alltid den mest livfulla vägen. Att leva är att uppleva. Med allt vad det innebär att förhålla sig till.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.