Johanna
Yoga World
EgenföretagareYoga som livsstilYogastudio

Att vara yogatjej i en mansdominerad värld.

De senaste åren har jag fått mycket skinn på näsan. De flesta jag möter i företagssammanhang – att driva studion, är män. Många av dem, de flesta, är väldigt hjälpsamma. Men man måste alltid stå på sig. Det tror jag inte har med kön att göra egentligen men att veta sina rättigheter, att våga fråga, att våga sätta emot, att våga förhandla – det är viktigt. Det handlar inte alltid som att stånga sig blodig eller att bli aggressiv. Snarare att veta sina argument, framföra dem sakligt och försöka möta varandra. Det egna ansvaret att ta reda på saker. Responsen är inte alltid densamma men jag kan bara ansvara för mig själv.

Mitt första år i studion vågade jag inte stå på mig så mycket mot min hyresvärd. Jag var osäker och visste inte hur saker fungerar i den världen. Nu, när jag är inne på det tredje året, vågar jag däremot möta med motförslag, motfråga eller att säga ja eller nej. Jag upplever mig ofta som den lilla tjejen som håller på med yoga i en mansdominerad värld. Det är mest män som jobbar med fastigheter, med ventilation, med byggen och med el. De besitter kunskap som jag inte har en aning om och jag måste fråga om allt. Jag känner mig ofta dum när jag gör det men fasiken vad mycket lättare det blir som jag frågar vad en trefas-skena är innan jag säger att det är OK att de sätter upp en och jag ska betala för det. Jag känner mig osäker och lite dum varje gång jag frågar men jag gör det. För det är min vardag det handlar om. Att den ska fungera smidigare och jag blir stabilare.

Det är svårt att vara ny på saker. Det är otroligt utvecklande men det är svårt. Jag tänker att det är lika “svårt” och läskigt att börja med yoga. Vi säger att alla är välkomna och att alla kan yoga och så är det också men det är en osäker och ny mark – det är alltid läskigt. Det har sin tröskel.

Att vara en yogatjej i en mansdominerad värld blir ändå coolare och coolare. Det är min upplevelse att jag ses som yogatjejen när jag ringer och frågar om luftmängden i ventilationen eller vilken typ av lampa jag kan sätta i vilken eldragning. Någon enstaka gång har jag känt mig förminskad men det är ändå få gånger. Det är så ofta jag tänker saker om vad andra tänker om mig. Snurrar in mig. Varje gång jag frågar växer jag. Ibland kommer frågan från de där männen om de kan komma på yoga eller vad vi gör här. Tänk att vara den mannen som kliver in i en kvinnodominerad värld.  Mäktigt och utvecklande.

4 kommentarer

  1. Wow åå tack snälla Johanna för detta inlägget med så hög igenkänning, tack!!! Och så fint att likna det här att vara ny på något är svårt och läskigt vad det än är. Klart vi behöver fråga när vi inte vet vi kan inte vara proffs på allt, men jobbigt kan det vara!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.