Johanna
Yoga World
VardagstankarYoga som livsstil

Tid – det enda du har.

Rubriken kommer från ett kapitel i Bodil Jönssons bok “Tio tankar om tid”. Den kom ut för tio år sedan och är mer aktuell än någonsin. Tid är faktiskt det enda som vi med säkerhet vet att vi har. Och alla har lika mycket. Klocktiden är densamma för oss alla. Det som är skillnaden är hur vi upplever tid.

Jag tror att mycket ligger i vår egen tanke om tid. Vi försöker hela tiden spara tid. Till vad då? Hur då?  Den ligger inte och samlar damm medan vi samlar ännu mera tid. Att tänka att jag har gott om tid ger en helt annan upplevelse och mental inställning än om jag tänker att jag har lite tid. Även om själva klocktiden är begränsad till en viss uppgift så kan tanken och inställningen skapa möjligheter i den upplevda tiden. Att gå in med inställningen att tiden är begränsad är ungefär lika dömt att misslyckas som att tänka det här kommer jag aldrig klara när vi ska ta oss an något. Givetvis är detta lättare i teorin än vad det är i praktiken men det ligger mycket i det. Timmarna blir inte fler på någons dygn, schemat blir inte blankt men det ger en annan upplevelse.

En upptäcktsresa vi alla är på är vad vi vill och vad vi behöver lägga vår tid på. Det som inte går att påverka är som det är. Mat ska lagas, barn och anhöriga ska tas hand om. Hälsan ska tas hand om. Inkomsten ska in. Det som sker där emellan – vad gör du med den tiden? Jag tror, utan att veta, att en daglig tanke i mångas huvud är jag hinner inte det nu eller jag har inte tid med det här. Så må det vara men på riktigt och innerst inne, vad kan du påverka och inte? Mer än du tror. Underskatta inte din egen förmåga att ändra en sinnesstämning från upplevelsen att någon tar din tid till att då får tid. Du får tid att uppleva, känna, smaka, delta, få perspektiv, fatta ett klokt grundat beslut utifrån dig själv. Det är en gåva och ett ansvar du har. Lämna inte den makten till någon annan.

Jag underskattar ofta tiden det att att ställa om. Ställa om från en sak till en annan. Ett jobb till ett annat. En utmaning till en annan. Jag underskattar ofta också tiden det tar att samla energi igen efter en stor insats av något. Det har jag blivit bättre på men har fortfarande en lång bit kvar. Att gå direkt från en sak till en annan utan lucka i kalendern eller utan återhämtning är ingen god idé för mig. Tiden för reflektion är lika viktig som tiden för förberedelse. Så har jag inte alltid resonerat men gör mitt bästa för att ta mig dit nu. Just nu är jag på resande fot och har gjort spännande uppdrag och haft inspirerande möten. Men det finns också luckor i schemat.

I onsdags spelade jag in nya videos hos YOGOBE och en av dem är en 90 min yin yoga med tema sidokroppen. Att landa en stund för att se det som vandrar vid oss sida id sida varje dag. Inte det som ligger bakåt eller framåt utan det som bär oss varje dag. Detaljerna, rutinerna, vanorna, beteenden – de goda och de som har utvecklingspotential. När det går för fort hinner vi inte titta åt sidan. Titta åt sidorna för att se det du har. Just nu.

Just nu är jag tacksam för de uppdrag jag gjort och planerar att göra i mina samarbeten med YOGOBE och Casall. Att jag fått yoga och samtala med Helena Wintre på Yogashakti, med Shay Peretz och med Hillevi Borga, att jag har möjlighet att dela yoga på ett event i Finland i helgen och mest tacksam är jag för att jag har en längtan hem.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.