Johanna
Yoga World
EgenföretagareYoga som livsstilYogastudio

Hur du skapar ditt eget jobb.

Utifrån ser det mesta väldigt enkelt ut för egenföretagare. De gör som de vill med tid, kan jobba varifrån som helst och tjänar massor av pengar. Det är ganska långt från verkligheten. I alla fall i början. Efter år av slit och ihärdighet kan det nog bli så.

Många är vi som undrar, även jag, hur man gör för att skapa sitt eget jobb. Jag skapar mina jobb hela tiden. Det är väldigt sällan jag får jobb bara sådär. Det kommer då och då förfrågningar om klasser eller föreläsningar på företag och event och de kommer för att jag har gjort något innan dess. Att jag har skapat ett jobb innan dess. Att vara egen handlar om att skapa sitt eget jobb. Såklart är det olika i olika branscher men i min bransch funkar det så – i alla fall för mig. Det är det enda jag kan utgå ifrån och dela med mig av.

Foto: vegafoto.se

Det är hårt och dedikerat arbete att driva runt en verksamhet och det är därför jag gör det. För att det betyder något för mig. Det var ingen som frågade “Johanna, kan inte du öppna en studio och så kommer det komma massa människor dit automatiskt så att du i förlängningen kan leva på det”. I wish. Men så var det inte. Jag jobbar varje dag för att det ska komma en enskild människa till studion. En människa som det gör skillnad för. Som känner sig hemma. Trygg. Som landar i sig själv och landar tillsammans med andra. Det är det jag gör för mig själv också. Jag skapar mitt eget jobb varje dag för att landa i mig själv. På vägen lyfter jag. På vägen kraschar jag. På vägen gråter jag. På vägen skrattar jag. På vägen känner jag mig värdelös. På vägen känner jag mig värdefull. På vägen kryper jag på knä och skurar golvet i shalan med en tvättsvamp. Varje person som rullar ut sin matta på det golvet är min belöning. Varje dag.

Men det är fortfarande ingen som ger mig jobb. Drömmer du om något? Gör det. Det krävs en ansträngning. En vilja. Ett anamma som heter duga. Ibland krävs det ett illamående och en känsla av att du ska svimma. Var påhittig. Inget är för knasigt. Ibland funkar det. Ibland inte. Stundtals undrar du vad du gör fel. Du gör förmodligen inget fel. Vissa månader får du lön. Andra månader får du inte lön. Det är väl den största skillnaden – som anställd får du lön oavsett om du faktiskt jobbar när du är där eller inte. Du får lön om du är sjuk. När du skapar ditt eget jobb får du inte det. Du får annat. Du ska dock inte jobba ihjäl dig för att du är egen. Jobba ihjäl dig för att du får jobba med din dröm? Nej, det är bara väldigt dumt. Det är ingen bra ursäkt för att arbeta mycket.

Foto: vegafoto.se

Att skapa sitt eget jobb är fantastiskt. Du skapar ditt jobb genom att prova. Att kliva ut för kanten och ha tilltro till luft under vingarna. Man får också ändra sig. Inriktning. Val. Möjligheter. Ett år kan du öppna en yogastudio. Ett år kan du skapa en yin yoga utbildning. Ett år kan du skapa en annan utbildning. En större. Ett år kan du skriva en bok. Vem vet vad som kommer ett annat år. Kanske gör du något helt annat.

Det du behöver göra är att skapa ditt eget jobb. Jag säger inte att det är lätt men jag säger att den enda som kan göra det är du.

 • Utbilda dig själv under tiden och lär dig nya saker.
 • Prova och se vad som händer (jag här mååååånga idér som gått käpprätt åt…)
 • Se till att du har plats för återhämtning.
 • Omge dig med inspirerande människor och ge plats till sådant som inspirerar dig.
 • Lära dig hantera “jobbiga” människor som inte tycker som du. Respektera dem ändå.
 • Lära dig administrativa lagar och regler som finns i samhällets struktur och framför allt i din bransch.
 • Lär dig hur du ser till att du kan få en föräldrapenning om du skulle vilja vara hemma med ett barn.
 • Lär dig hur du ser till att du faktiskt får en pension när du blir äldre.
 • Ha tålamod. År av tålamod. En livstid av tålamod.
 • Känn otrolig tacksamhet.
 • Gör saker du aldrig skulle gjort annars eller ens kunnat tänka dig att du skulle få uppleva.
 • Möt människor du inte ens i din vildaste fantasi kan tänka dig att du skulle möta.

Magiskt. Och enkelt – eller hur? Det finns såklart massor mer. Hjärtat behöver vara stort och varmt även när det ser mörkare ut. Hjärnan  behöver vara klar nog att veta när det är dags att stanna upp. Men hjärtat är viktigast. De små stegen skapar det stora. Det är därför det stora kommer. Varje person du möter spelar roll. Oftast är det så att den enda som begränsar din utveckling är du.

Foto: vegafoto.se

2 kommentarer

 1. Tack Johanna
  Jag är på väg att bli egenföretagare nu. Tar till mig alla tips och lyssnar till erfarenheter.
  Känner mig livrädd men lycklig på samma gång.
  Kram Marina

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.