Johanna
Yoga World
återhämtningVardagstankar

Att göra rum för långsamhet.

Långsamhet har så olika innebörd för olika människor. En del av oss tycker det är tråkigt, att man är slö eller lat. Långsamhet för mig ger mig så mycket mer liv. Det kräver en hel del av mig. Att jag tar mig tid. Har disciplin att varje dag ge utrymme till långsamhet. Jag har inga problem att fylla min kalender till bredden. Det jag har problem med är att rensa den. Men när jag gör det. När jag ger utrymme till långsamhet – herre min tid vad det händer grejer.

Jag blir kreativ, får idéer som jag faktiskt funderar över, låter gro och tror på. Jag känner och upplever – både det som händer i min fysiska kropp, mitt huvud och med min energi. Mitt schema är inte ett kontorsschema, dock har det struktur. Jag går upp samma tid oavsett om jag jobbar morgon, dag eller kväll. Jag gör samma andningsövning varje morgon och jag går en promenad på 10-15 min.

Jag skapar rum för rörelse, olika rörelse varje dag, men jag är fysiskt aktiv på något sätt varje dag. Med olika intensitet. Det är att skapa rum för långsamhet för mig. Långsamhet för mig är inte att bara sitta still (även om det egentligen är viktigare för just mig). Långsamhet är också en känsla och en upplevelse. Att inte maxa, mata och trycka in. Långsamhet är att ge plats till det som gör att jag mår bra och känner mig levande. Jag har aldrig känslan av att jag inte vet vad jag håller på mig eller att jag bara åker med – när jag gör rum för det som ger mig upplevelsen av långsamhet. Igår var det till exempel att träffa två vänner hela fm och gå och träna trots att jag hade en hel hög med annat att ta tag i. Men mötet ger mig långsamheten som ger mig fart. En annan dag kan det vara att var ensam i skogen i två timmar.

Det är olika för oss alla. Det är också lätt att tro att man skapat rum för långsamhet, för avslappning, fast att man inte har det. Vi pratade om det på en kurs som jag startade igår på studion. De flesta av oss behöver tekniker att förhålla oss till, att använda, att göra rum för. För de som var med igår startade resan att göra rum för långsamhet två gånger i veckan tills vi ses nästa månad med en viss teknik vi använde när vi sågs. Det kommer ta dem ungefär 5 min varje gång till att börja med. 10 min i veckan. 10 min av långsamhet för att få mera fart, mera liv. Det är inte mycket – men det kräver en hel del.

Hur skapar du rum för långsamhet?

Foto: vegafoto.se

4 kommentarer

 1. Genom meditation och min egen yogapraktik. Genom att planera in Nina-tid då jag ger tid till själen. Då går jag i skogen, ligger i soffan, läser en bok eller gör ngt med händerna, kanske bakar eller skriver. Långsamhet är en konst. Det är där mina idéer vaknar. Speciellt när jag har det lite tråkigt. Helt plötsligt kommer de mest kreativa lösningarna. De kommer aldrig vid datorn en späckad arbetsdag på kontoret. 💞

 2. Åh så underbart att läsa den här texten och din kommentar Nina.
  Jag känner att vi pratar samma språk, ni skriver det jag tänker.
  Jag håller helt med dig Nina, kreativiteten kommer när det är långsamt och inget bokat.
  Så glad jag blir att vi är fler som tänker och känner så här.
  Inser att jag har många runt mig som inte pratar det här språket och jag känner mig ofta frustrerad när jag ska förklara varför jag behöver lugn, ro, återhämtning och långsamhet.
  Tack! ❤️

  1. Tack Marie! Vad härligt med mer sammanhang, jag håller med. Det finns både en frustration i att behöva förklara och det kan finnas en frustration hos den man förklarar för. Det är lite klurigt det där. Men ju fler vi blir, desto lättare blir det, desto mer accepterat blir det och fler kommer förhoppningsvis upptäcka magin i det långsamma! Tack <3

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.