Johanna
Yoga World
Egenföretagareyogalärartips

Hur mycket ska en yogalärare ha i lön egentligen?

Det är lite som att skjuta sig själv i foten att skiva detta inlägg. Det finns så många vinklar, perspektiv och åsikter kring detta. Jag sitter inte på den enda rätta men jag sitter på ett perspektiv. Det gör det inte mindre viktigt att prata om. Jag tar risken då jag både läst och hört mycket om detta den senaste tiden och det glädjer mig. Vad ska en yogalärare ha i lön egentligen? Jag tycker i grund och botten att ALLA yogalärare ska ha mer betalt. Vi stöttar och bygger upp insidor trots allt. Insidor som stöttar utsidor. Vi jobbar med stommen av att vara människa och bli medveten om sina egna mönster, sina egna begränsningar och möjligheter, sina egna behov men också sina egna skyldigheter. Det är rätt stort.

Dock är detta mycket större än ”jag förtjänar mer i lön för min yogaklass”. Ja, det gör du. Punkt. Både du och jag. Det gör också en sjuksköterska, en polis, en lärare, en socialarbetare. Yrken går inte att jämföra så. Det är olika utbildning, olika arbetsförhållanden, olika engagemang. Vi kan bog alla vara överens om att människor som jobbar med människor borde ha mer betalt. Även yogalärare.

Jag håller med om att ingångslönen på ett gym eller en anläggning behöver vara högre. Oavsett vilken träningsform man instruerar eller om det är yoga. Generellt ligger en ingångslön på ett gym på 180-220 kr. Då ingår det att oftast att man ska vara på plats 10-15 min innan och efter sin klass men man får betalt för den timman man håller. Detta är som anställd. Som anställd betyder det att du behöver betala skatt men du behöver inte betala sociala avgifter och du får oftast semesterersättning. Det är också någon annan som tar emot kunderna i receptionen, hjälper dem med deras medlemskap, betalningar, ev klagomål, inloggningar som inte fungerar. I vissa fall även någon som hjälper till med vikarie vid sjukdom. Någon annan städar lokalen. Någon annan betalar för försäkringen, elen, ventilationen, hyran. Denna någon annan ska också ha betalt. Någon annan är oftast flera personer. Det rättfärdigar inte dåliga löner men bilden måste vara bred.

Ja, vi som är yogalärare ska absolut ha mer betalt men bilden måste vara mer nyanserad än så. Det kostar otroligt mycket pengar att ha en anläggning öppen. Oavsett om det är en träningsanläggning eller en yogastudio. Alla lokaler kostar otroligt mycket. I Hyra. I drift. I personal. I engagemang. Jag såg ett inlägg i en facebookgrupp om yogalärare som blir utbrända för att de jobbar så mycket för att ens tjäna ihop en skälig lön. Vansinnigt och oacceptabelt. Det är en annan diskussion och nyans av detta som jag garanterat kommer komma tillbaka till. Som studioägare känner jag dock igen mig.

Säkerligen har många med mig en universitetsutbildning samt lagt 100 000-tals kronor på yogautbildningar. Det är definitivt värt mycket. Det är värt mer än 180 kr i timmen – även på en träningsanläggning. Jag håller med. Det måste också få spela roll hur länge man har undervisat. Det behöver inte vara att ha undervisat på heltid. Det kan också vara en klass i veckan. Erfarenhet måste också väga in i en rimlig lönesättning. Vi är också alla olika. Alla yogalärare kan inte ha samma lön. Men vi skulle kunna ha en hög lägsta – lön. Det kräver en hel del samarbete. Det kräver att en hel del säger nej och inte jobbar för en låg lön. Det kräver att en hel del inte jobbar gratis. Nöten är ganska stor att knäcka. Jag säger inte att något är rätt eller fel. Jag säger att bilden behöver vara bred och nyanserad.

Jag själv krigade för en högre lön på flera företag som omsätter ofantliga summor om man skulle sätta dem i ett yogasammanhang. Jag själv betalade mina egna yogalärare på studion mer än vad jag själv fick i lön. Jag stod upp för mig själv och det gick halvvägs. Det är jag stolt över. Men jag förstår också att det finns annat som också kostar pengar. Att det är större än jag själv. Det betyder inte att jag är mindre värd. Det jag behöver förhålla mig till är att landa i det som det är eller att vandra vidare.

Men tiden har jag vandrat vidare. Jag håller endast klasser i min egen verksamhet. En verksamhet som också kostar ofantligt mycket pengar att driva runt. Det är en hyra som ska betalas, en försäkring, el, tvättmaskiner, 10 yogalärare, 4 receptionister. Det är mina ”någon” och de är ovärderliga. De och allt ovan ska ha betalt innan jag får lön. Om jag får lön.

Att höja en yogalärarlön kräver en kollektiv insats och den kräver en individuell insats. Jag börjar med att betala mina egna lärare så mycket som jag har möjlighet till. För mig själv har det varit sjukt mycket tålamod. Krigande, tårar och skratt. Jag är inte ens i närheten av den lön som jag önskar jag hade eller tycker mig är värd att ha sett till utbildning och erfarenhet. Kanske kommer jag dit. Kanske inte. Det handlar just nu om något annat för mig. Det handlar om något mycket större än pengar. Det betyder inte att jag nedvärderar mig själv. Det handlar om att jag värderar mig själv och min väg i livet just nu. Det betyder inte att det komma vara så för evigt. Att jag inte kommer att ändra mig. Att jag inte kommer att kriga igen. Livet ändrar sig.

En gemensam kollektiv insats och framför allt diskussion om lön tror jag är en start. Tillsammans men också på egen hand kan vi ta ansvar för att höja lönen för yogalärare. Jag menar inte att försvara de som betalar dåligt, tvärtom. Men precis som allt annat är ”problemet” så komplext. Det finns inte en enkel lösning. Vi behöver välja våra vägar och våra strider. Att vi ALLA ska ha mer i lön – det råder ingen tvivel om.

8 kommentarer

 1. Tack Johanna för att du tar upp igen frågan om ersättning till yogaläraren! Det är en viktig fråga och som du säger mycket komplex och det vi behöver är just att lyfta frågan och diskutera mer. Jag är övertygad att diskussion och att inventera läget utifrån de flera roller (yogalärare och studioägare) och perspektiv som finns, är det första viktiga steget som vi behöver mot klarare och bättre villkor.
  //Livia

  1. Tack! Det är bra att vi tillsammans kan lyfta varandra när vi gör det tillsammans. En viktig sak i sammanhanget är också att “syna” och reflektera över sin egen roll, vad man bidrar med och inte och vad det får för konsekvenser. To be continued 🙂

  1. Tack! Viktigt att vi lyfter det och också reflekterar över var och hur vi själva står i frågan. Vad gör vi själva som individer.

 2. Jag gillar verkligen dina inlägg, de får mig att reflektera. Som aktiv karateutövare och yogi (asthanga) kan jag dock inte låta bli att jämföra dessa två världar som filosofiskt sätt är lika, båda vilar på starka österländska traditioner, men ändå är de så extremt olika i termer av kommersialisering. Jag har utövat karate i snart 20 åroch instruerat i 15 av dem åren, helt gratis. Vi måste precis som i yogan betala för instruktörslicenser (som tas i japan för oss höggraderade), dyra lokaler och tävlingssatsande, men vår idrott är så intimt förknippad med föreningsliv och mottot alla ska kunna få träna och bli del av karatefamiljen. Det är en central princip och därför sker allt instruerande, coaching etc på frivilligbasis. I asthangan har jag betalt ofantliga summor på medlemskap, seminarier etc – allt kostar. Yoga sägs vara för alla, men många har långt ifrån möjlighet att deltaga. Kontrasterna mellan karate och yoga är så stora i det perspektivet. Jag förstår att du önskar höja lönerna mm inom yogan, och kanske det inte finns något annat alternativ än ytterliggare kommersialisering (högre avgifter etc) men samtidigt blir yogan än mer exkluderande. Det kan jag tycka är synd.

  1. Tack Sofia! Det förstår jag verkligen att du inte kan och det är en viktig del att belysa. Varför är det sådan stor skillnad när de ändå är så nära varandra? Jag har inget bra svar, det jag tänker är att kampsorten (enbart utifrån mina lekmannaögon) inte är representerad i den kommersiella träningsvärlden och det är yogan. Jag vet inte om det har med saken att göra men kanske. Yogan lyckades inte behålla sin “familjetradition”. Många aktörer tjänar stora pengar på yoga och den är inte vad den än gång var. Det behöver inte vara dåligt, finns bara olika perspektiv på det. Vad tror du? Kan det ha med saken att göra att yoga inte är föreningsrelaterad? Det finns större kommersiella krafter bakom? Jag önskar kanske att yogan vore mer föreningsenlig för jag håller även med dig i att yoga inte är för alla. Yoga är för de priviligerade. För de som har råd. Det är också en stor diskussion och jag önskar en lösning på.Det är så komplext att dras mellan höga hyror och vilja erbjuda yoga för de som inte har råd. Såklart finns det sätt att göra det på. Det som jag framför allt vill komma bort från är att skillnaderna i löner ska vara så stora beroende på var i landet man är, var man jobbar och vilka utbildningar och erfarenhet man har.

 3. Jag håller med. Det är kollektivt detta. Det handlar mycket om den aktiva medvetna konsumenten, det handlar mycket om vad vi värderar i samhället och vad vi är beredda att betala för och vad vi av någon anledning tycker skall vara nästan gratis, även om någon annan får betala priset för det. Söker man de billiga klasserna eller vill man att det skall bli balans hela vägen. Det är ett gemensamt ansvar, ett ansvar att säga nej tack då lönen är skamligt låg och inte stötta de kedjor som kan göra att de studios med ok avtal inte kan vara kvar. Jag önskar så att vi kan få fram mer balans och jag tror att den är på väg för diskussionen är igång med full kraft. Så låt oss alla hålla en hand på varandras ryggar, låt oss göra en förändring tillsammans, lyfta varandra och stå starka tillsammans .

  1. Jaaaaa! Ja, ja, ja på allt. Jag får ofta frågan varför det kostar 100 kr att gå hos oss på studion första gången och varför det inte är gratis. Jag kommer aldrig vika mig på den. Vem betalar i efterhand när de varit på bio beroende på om de tyckte att filmen var bra eller inte? Det är stort och komplext detta. Låt oss göra det tillsammans, stöttat och starkt! Tack!

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.