Johanna
Yoga World
EgenföretagareyogalärartipsYogastudio

Hur mycket ska en yogalärare ha i lön egentligen? – del 2

Stort tack för alla kommentarer och delningar på förra veckans inlägg om yogalärarens lön. Jösses, det är så många aspekter att ta hänsyn till och väga in – vilket gör frågan ännu mer komplex. Men jag är glad att vi vågar prata om den. Att vi delar våra egna perspektiv, utmaningar och möjligheter. Jag tror det är där det börjar. För det är olika för oss.

En aspekt som kommit upp på många ställen är – vem är yogalärare? Den som gått en utbildning under en helg eller den som ägnat hela sitt liv åt yoga? Ska de ha samma lön? Vem som är yogalärare går inte att svara på, kanske inte om de ska ha samma lön heller även om jag tänker att den som har mer erfarenhet, vigt sitt liv åt praktisering och undervisning, ska ha mer betalt – om den har valt att kliva in i den kommersiella världen av att undervisa yoga. För det är också en viktig aspekt. Yoga är kommersiellt – i stort i alla fall. En mycket tänkvärd kommentar på det förra inlägget handlade om kampsportens likheter i filosofi med yoga men där allt arbete är ideellt och “familjekänslan” är det viktiga. Viktigt att komma ihåg i den här diskussionen – yoga är kommersiellt. Föreningslivet och yoga är förbi. Det kan fortfarande finnas men det kommer aldrig gå tillbaka till att bara finnas där. På gott och ont. Eftersom yoga heller då inte är till eller för alla. Eller så kanske det är precis det det är – återkommer till den.

Foto: Anna Rosén

Yoga finns överallt – online och i varje gathörn. Beroende på var du är. Det är skillnad om du är den enda yogaläraren på orten eller om du är verksam i en stad. Det är helt olika förutsättningar i kundunderlag, hyror och konkurrens. Det har sina utmaningar och möjligheter på olika sätt. En lägre lokalhyra kan göra att deltagaravgiften är lägre, det kan vara lättare att fylla klasser och workshops för att det är det enda stället att yoga på. Men det är inte säkert, det kan också vara tvärtom. Svårare att fylla klasser för att “kundkretsen” är mindre.

Jag läser också och pratar också själv om att “du får vad du betalar för”. Jag både håller med och inte. Jo, förmodligen är det bättre lokaler, mer props, lugnare miljö och en massa andra aspekter. Det behöver inte betyda att själva yogaundervisningen är bättre eller sämre. Såklart blir det ändå förr eller senare så att “kvalité” kommer kosta mer. Även om jag inte gillar att kategorisera det så, men just nu har jag ingen annan formulering för det. Det kommer kanske. Det kan också bara handla om att just den personen valt att ta mer betalt än vad någon annan gör.

Det är svårt för den som går på yoga att veta vad som är vad och vad den ska, eller inte ska betala för. På ett gym finns en redan etablerad medlemsbas och de går dit för att de vill ha tillgång till bredden. De vet inte att instruktörslönerna knappt höjts alls de senaste 10-15 åren trots att branschen hela tiden utvecklas och att de säkerligen hela tiden betalar mer i medlemsavgifter. Men det finns en hård konkurrens även där. Det är inte bara yogastudios som ska stå sig mot gymkedjor, de ska också stå sig mot varandra.

Foto: Anna Rosén

Frågan är också vad kunden vill betala för. De flesta vill ha så mycket som möjligt för så lite som möjligt. Det är ofta jag förklarar att det kostar 100 kr första gången man kommer på klass på min studio och att det inte är gratis. Första gången brukar man ju alltid få gå gratis. Ja, så må det vara på andra ställen men jag värdesätter min egen och mina lärares kompetens otroligt högt, dessutom är det oerhört svårt att driva runt en verksamhet i dyra lokaler utan att ta betalt för sin tjänst. De flesta håller med mig till fullo när jag säger eller skriver att jag värdesätter kompetens och vad vi “levererar”. Det som förbryllar mig är att konsumenten inte värdesätter sin egen del i det. Att de går på klassen för att investera i sin egen hälsa. Det är som att vi alla ibland glömmer varför vi investerar i något och vad vi själva är värda.

Det finns så mycket att säga och det tar nog aldrig slut. Del 3 om detta kommer inom kort och tankar kring era kommentarer om ansvaret yogaläraren har för stora kontra mindre grupper, hur vi som yogalärare, kroppsteurapeuter och liknande sliter ut oss för andras hälsas skull och varför vi säger att yoga är för alla när det egentligen inte är det – beroende på. Jag är själv en del av det kommersiella i yoga som studioägare och jag bidrar också till att det blir dyrare, eller mer möjligt, att gå på yoga. Tack för att ni deltar i diskussionen, ni utvecklar mig otroligt mycket och möjliggör att vi alla får ta våra egna perspektiv och tankebanor både ett och två varv till. Vi utvecklas tillsammans.

 

4 kommentarer

  1. Jag tycker absolut yoga är för alla, på ett eller annat sätt. Yoga är så brett att det borde absolut finnas något för alla, annars kanske det är dags att hitta nya sätt att presentera yoga på? Vi vet att andning och rörelse är bra för alla människor, så varför skulle inte yoga vara det då? Ser fram emot att läsa del 3.

    1. Det tror jag med, att det finns något för alla. Alla som vill. Vi behöver komma på något bra kring att ta mer betalt samtidigt som att alla ska ha råd att gå på yoga. Det är svårt att ha kvar mer, och vilja ha mer i lön samtidigt som yoga också behöver vara kostnadsfri. Jag tänker att yoga är ju andning och rörelse, vi kanske har målat in oss i ett hörn bara? Jag tror absolut att det finns många vägar ut och olika sätt för att nå alla som vill.

  2. Yogan är till för alla absolut men yogan kan inte heller alltid vara gratis. Vi som väljer att investera i en utbildning inom yogan för att kunna jobba med det heltid måste kunna få tillbaka den investeringen. Som vilket annat yrke som helst. Kanske dags att försöka få in yogan inom den akademiska världen så att samhället/konsumenter förstår att vi utbildar oss inte bara inom andning och meditation utan att vi utbildar oss i människokroppen; fysiskt och psykiskt. Holistiskt. Forskning och studier har börjat visa att yogan kan användas inom sjukvården med goda resultat. Kunskap och kompetens ska värdesättas och kosta. Jag ”bollar” även tillbaka till konsumenterna att efterfråga kompetens på de olika studios/ träningscenter de väljer för att få en så hög kvalite` som möjligt. De investerar i sin hälsa och kropp. Vill de ha en kompetent yogalärare så får man betala. Yoga som helt ideell och karma verksamhet är sedan länge förbi. Tack för del 2 och ser framemot del 3!

    1. Hej Niki,
      Tack för dina tankar. Håller med dig. Det är fantastiskt att yoga också kan vara gratis eftersom alla inte har möjlighet att gå på yoga. Yoga kostar – och som du säger, ska göra det. Vi investerar lika mycket som andra yrken som också kostar. Det hade varit så fint om det kunde finnas både och och en balans i det men det är klurigt… Kunskap och kompetens ska definitivt värdesättas. Jag önskar att fler som går på yoga visste vad de betalar för. Men det vet de ju bara om vi berättar det. Precis som andra yrken. Allt är ju relativt beroende på vem man frågar. Men diskussionen är viktig. Tack för att du deltar! Del 3 kommer senare i veckan 🙂

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.