Johanna
Yoga World
EgenföretagareyogalärartipsYogastudio

Hur mycket ska en yogalärare ha i lön egentligen? – del 3

Serien om vad en yogalärare ska tjäna egentligen fortsätter och frågan fortsätter att vara lika komplex ju fler kommentarer och perspektiv som kommer. Tack för diskussionen. Det är nog ett dilemma vi kommer vara kvar i i en väldigt lång tid men jag tror ändå det kommer hända en del med frågan framöver med tanke på hur många yogalärare som utbildar sig varje år.

En aspekt som jag upplever ofta förbises av både lärare och arbetsgivare är storleken på gruppen som undervisas. Vilket ansvar som faktiskt vilar på en enskild person när det är 40 personer i rummet. Även vilket ansvar som vilar på en enskild person när det är 10 personer i rummet. Vi kan aldrig garantera att deltagarna gör som läraren säger, inte pushar sig för långt eller vad det än kan vara. Det är ett ganska stort ansvar att en enskild person ska se varje deltagare när gruppen är över 20 pers. Men deltagaren som är på en sådan klass kanske inte förväntar sig det. Jag vet inte. Kanske hänger det också ihop med vad deltagren faktiskt är beredd att betala? Inte säkert men skulle kunna göra. För arbetsgivaren är det givetvis en viktig ekonomisk aspekt i förhållande till hyran av lokalen.

Branschen i stort som innefattar kroppsteurapeuter och liknande är en klurig bransch. Till någon av de förra inläggen kom en kommentar om att de som jobbar med andras hälsa ofta gör det på bekostnad av sin egen. Många är egenföretagare och behöver jobba enormt mycket för att få det att gå runt samtidigt som kunden vill betala mindre och mindre. Synen på vad människan i stort är beredd att investera i sin egen hälsa kontra andra saker är skev. Men har givetvis sina variationer.

Det jag också sett komma upp i diskussioner är om yoga verkligen är för alla när det kommer till den ekonomiska biten. I stort tror och tycker jag att yoga är för alla, alla som vill. Det finns tillgängligt i stort sett över allt och i skiftande pris. Men absolut, yoga är också “dyrt”. Det kan kosta lika mycket som ett “vanligt” träningskort eller mer och man kanske måste göra valet vilken yoga man kan gå på bottnat på ekonomi. Det gör också, på ett vis, att yoga också separerar människor, vilket är dess motsatta syfte. Men vårt samhälle ser ut som det gör. Yoga är inte det enda som separerar utan kanske vårt viktigaste verktyg för gemenskap, se varandra, möta varandra.

Det är fortfarande lika stort, lika komplext och lika aktuellt som tidigare. Inläggen, kommentarerna och uppföljningarna som varit har varit berikande för mig som både vill ha mer betalt i min yogalärar-roll och vill kunna ge mer betalt i min studioägar-roll. Det jag vet är att det är två olika perspektiv som inte alltid möts och/eller förstår varandra. Det är också en början att bygga vidare på. Från båda håll. De ska bli superspännande att dyka ännu djupare i denna fråga på min och Millas fördjupningsvecka för yogalärare i juni, då öga mot öga.

Foto: Anna Rosén

 

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.