Johanna
Yoga World
EgenföretagareInspiration

Så skapar jag plats för långsamhet.

Att ha luckor i schemat för oförutsedda saker är ofta något önskvärt som nästan aldrig funkar. Om man inte har en strategi. Boxa in tid i kalendern som inte får ruckas på är ofta ett tips, som funkar för många. För mig gör det inte riktigt det. Jag blir ivrig eller så tror jag mig inte ha tid att vänta med det som pockar på. Det har jag nästan alltid. Men det känns inte så. Därför funkar det inte för mig att boxa in tid. Men jag har en strategi. En strategi för att bjuda in långsamhet i livet. I vardagen. Inte så att den blir tråkig. Utan så att den fylls av mer liv. 

När livet eller jobbet blir att överleva dagen saknas ofta grundläggande strategier. Min strategi funkar inte för alla men den kan funka för någon mer än mig. Jag jobbar och lever i 3 månaders perioder. Jag har också ett övergripande mål för året, det är det stora. Delarna i det är kvartalen. Månad för månad har en plan för innehållet som ska vara där. Det som inte håller sig till ämnet ska inte vara där. Veckoplanering i månaden är ganska övergripande och dagsplaneringen är ganska strikt. Men, jag boxar inte tid i min kalender att mellan 10-12 ska jag göra detta. Jag går på dagsform i ordningen i planen. Det funkar för mig.

Exempelvis så ser min strategi för april till juni ut som följande:

April – Strategiarbete för Johanna Alvin, FLOW Yogastudio och FLOW Yoga School

  • Var är/vill Johanna som person?
  • Jag håller utvecklingssamtal med mina lärare på studion, skissar på sommar- och höstschema med min studioansvariga och ser över bokade utbildningar och workshops året ut.
  • Lansering av hemsida för yogaskolan, planering av höstens utbildningsdelar, utvärdering av det vi gjort hittills.

Maj – Utbildning och utveckling

  • Jag håller färre klasser och inga utbildningshelger på egen hand.
  • Jag går utbildning med Magnus Ringberg och Elena Brower
  • Jag läser, studerar, observerar

Juni – Bygger

  • Juni vigs åt uppbyggnad av ett nytt projekt som lanseras aug/sep.

Årets övergripande tema är utbildning och utveckling och mina månadsstrategier är det som går i linje med utbildning och utveckling.

Foto:  vegafoto.se

Veckovis så har jag en plan för hur tiden fördelas, tex klasser, möten – sådant som är samma samma varje vecka. Rutinerna som på ett sätt är boxarna. Men de är också så förankrade att de blir av oavsett vad som händer. Min pt-träning varje månad har legat på samma dag och tid i snart 3 år. Den behöver ingen box. Men en box kanske behövs för att förankra? Rutiner kommer ju inte av sig själva. Det är ett oerhört jobb. Den enda som kan göra ditt jobb är du.

Dagsrutinen behöver mer disciplin annars kan jag lalla runt hela dagen.  Jag går upp med min sambo, dricker kaffe, pratar, fixar i köket och sedan går jag min morgonpromenad, sedan min meditation/asana och sedan jobbar jag oftast administrativt. Såklart ändras dagarna beroende på uppdrag, oförutsedda saker osv men de stör mig inte så mycket när jag vet att jag har en övergripande strategi att luta mig mot. Jag vet vad mitt årstema är, jag vet mitt månadstema. Det gör det så mycket lättare att säga ja eller nej, göra eller inte göra, vara eller inte vara. Det finns en strategi för långsamhet. Det kommer inte in massa lullull som äter upp min långsamhet. Stress som jagar upp långsamheten. Det finns plats för liv. Fullt av liv. Och det är en strategi jag tror att många av oss kan luta oss mot – oavsett vem vi är.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.