Johanna
Yoga World
yogalärartips

Är det OK att undervisa en yogaform du inte är utbildad i?

Jag funderar ofta på detta och jag ser och hör en del som undervisar yogaformer de inte har en formell utbildning i. Oftast möter jag detta i yinyoga eller restorative. Det undervisas för att läraren har tex en 200h utbildning i botten. Hur svårt kan det vara? En del som också undervisar yoga i stort utan någon utbildning. De undervisar baserat på att de har gått mycket på yoga.

För mig personligen är det klart och tydligt. Jag undervisar inget jag inte är utbildad i. Längre. Även jag har undervisat yinyoga utan utbildning. Det gick säkerligen jättebra men jag insåg när jag gått min första utbildning i yinyoga att jag inte hade en aning om vad, eller varför, jag gjorde det jag gjorde eller hade kunskap att möta deltagarna där de befann sig. Jag skapade heller inte klasser utefter de som kom utan utifrån mig själv. Vilket också är nummer 1 när man undervisar – undervisningen utgår från/för de som är där, inte för läraren eller vad den personen gillar. Egen yogapraktik (som kan vara många saker) är något helt annat än att undervisa yoga. Nu är det länge sedan jag undervisade något jag inte är utbildad i och jag skulle aldrig göra det igen.

Många upptäcker när de går sin första yogautbildning att det är något annat att förmedla yoga på ett tillgängligt sätt än att “utöva den”. Med det inte sagt att ens egen yoga inte spelar roll – den lägger grunden.

Foto: Anna Rosén

Jag vill inte gå till en sjukgymnast som inte är utbildad, jag vill inte gå till en läkare som inte är utbildad i det jag söker för. Yogalärare är yogalärare och absolut inte rådgivare när det gäller olika fysiska åkommor men att veta vad man undervisar och varför är det viktigaste av allt när deltagare lägger sitt fulla förtroende till en. Yrket växer mer och mer för varje år. Om också villkoren och sättet man ser på en yogalärare, värdesätter en yogalärare ska höjas, då gäller det att vi lever som vi lär. Du kan alltid dela med dig av erfarenheter, men, undervisa det du faktiskt kan. Jag vet många lärare som är fantastiska på det de undervisar utan någon formell utbildning i det. Det finns det också. Just när det gäller yogalärare anser jag att det behöver finnas en “lägstanivå” om du ska undervisa klasser där det kan komma olika personer varje gång. Men med det inte sagt att bara för att det finns en utbildning så finns det en utmärkt pedagog. Precis som att bara för att det finns en gedigen kunskap och egenpraktik så kan den förmedlas till andra.

Såklart finns det massor av perspektiv och mitt är verkligen inte det enda. Vad tycker du? Är det OK att undervisa i en yogaform du inte är utbildad i? Är det OK att undervisas av någon som inte har utbildning i det de gör?

Foto: Anna Rosén

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.