Johanna
Yoga World
Vardagstankar

Hedra sina gränser i med- och motgångar.

Förra veckan hade jag en riktigt prövande vecka på många plan. Så som vi alla har. Ibland står vi stadigt trots det vi kallar motgångar eller motvind och ibland virvlar vi runt som lövet. Det som hjälpt mig i svajigare tider är att jag har övat på var mina egna gränser finns. De hälsosamma gränserna som behöver sättas för att fortfarande ha hälsa och värna om sin personliga integritet eller kanske till och med sitt värde som människa.

Gränserna är individuella och kan tänjas olika mycket beroende på vilka vi är. Mina tänjs inte så mycket längre men det betyder inte att det är enkelt. Även inom ett “yrke” som yoga, tillika mellanmänskliga relationer, behövs tydliga gränser och ramar som måste gälla oavsett livets öden. Jag måste ansvara för mitt liv och andra måste ansvara för sitt. Det betyder inte att jag är känslokall, jag värderar ömsesidig respekt högt. Det enda vi vet om andra människor är att vi inte har en aning om vad de går igenom. Att vara respektfull och snäll är möjligt även när gränser måste upprätthållas. Både mot sig själv och andra.

Jag hade kunnat stänga ner allt jag håller på med förra veckan, säga tack och god natt, nu gör jag något annat. Men jag gjorde inte det. Jag gjorde inte det tack vare mina gränser, principer och rutiner. Jag har bestämt hur jag bemöter andra i vissa situationer (framför allt i min yrkesroll), hur jag möter mig själv, hur jag behöver ha disciplin i min egen praktik för att upprätthålla min egen hälsa oavsett om jag är trött, ledsen, besviken, glad, upprymd, lycklig. Jag håller på dem i med- och motvind för de gör att jag mår bra, grubblar mindre och kan sova. Yogan hjälper oss så mycket att bära oss själva. Framför allt bära vårt inre. Då och då kommer det motgångar av olika slag som berör, som sätter mig i svåra situationer och som gör att jag tvivlar. Det hände flera gånger förra veckan och det enda jag kunde göra för att inte gå under var att lita på mina gränser, principer och rutiner för mitt egen värde. Mitt egenvärde som människa. Det som spelar roll.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.