Johanna
Yoga World
Yoga som livsstil

Att något så önskvärt kunde föra med sig så mycket ångest.

Att bli gravid visade sig inte vara en självklarhet och det är något väldigt efterlängtat för oss. Många kämpar mycket längre än vi med besvikelsen månad för månad. Det där som verkade så lätt var faktiskt inte lätt. Men saker är ju sällan som de verkar.

När det väl gick vägen var det så himla häftigt samtidigt som oron för att något ska hända var stor. Att inte tycka om att vara gravid har jag inte hört många säga. Inte förrän efter jag sagt det själv i samtal där ögon möts. När man kämpat länge, när andra kämpar länge, är det knappt att man får, eller vill, säga att det inte är särskilt kul att vara gravid. Det är min högst personliga åsikt, viktigt att komma ihåg, det är inte så för alla.

Det var svårt under sommaren att le och säga tack varje gång någon blev överlycklig och grattade för att jag är gravid. Jag är givetvis djupt tacksam för att jag är det och jag vill inte tänka mig något annat framöver. Att jag skulle må illa, kräks och må allmänt fysiskt dåligt var jag ganska beredd på men ångesten, den var jag inte beredd på. De sömnlösa nätterna, tankarna som aldrig slutade. Hur kan något så önskvärd frambringa så mycket ångest? Kanske beror det på hormoner, kanske beror det på att jag är egenföretagare, kanske beror det på rädslan i livsförändringen att inget någonsin blir detsamma. Kanske beror det på allt. Kanske beror det på annat. Eftersom jag mådde så fysiskt dåligt hade jag också svårt att använda mina “vanliga” verktyg inom yogan. Att inte kunna stänga ögonen under flera månader var en ny upplevelse.

Fem månader och mer tid har vandrat förbi och det har också blivit så mycket bättre. På alla sätt. På ett vis är jag tacksam för den där massiva ångesten för den har klarlagt en hel del för mig och hur jag önskar leva och ha det framöver. Det är allt en del av processen. Den lär ju också fortsätta på andra vis. Just nu är jag glad att jag tycker att saker är kul, att jag kan och orkar både få och ge inspiration och att jag ser saker i ett annat ljus. Jag ser fram emot en ny fas i livet som uppenbart är ny och inte ens går att föreställa sig hur mycket jag än försöker.

En dag i taget och allt blir lugnare. Snacka om yoga.

Lämna en kommentar

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.